Tuesday, August 2, 2016

BPKIHS 2016 Entrance Exam Questions - Chemistry



BPKIHS 2016- Entrance Examination 

Chemistry


Choose appropriate answer from the four options


1. Paracetamol is 
a. p-Acetamido Phenol
b. p-hydroxy benzoic Acid
c. o-hydroxy benzoic Acid
d. 2-hydroxy benzoic Acid

Ans: A



2. Sucrose can be converted into glucose and Fructose by 
a. Invertase
b. Zymase
c. Diastase
d. Maltase


Ans : A




3. Formalin is
a. 10% Formaldehyde
b. 20% Formaldehyde
c. 40% Formaldehyde
d. 90% Formaldehyde


Ans: C



4. Formula of Plaster of paris is
a. CaSO4 . H20
b. CaSO4. 1/2 H20
c. CaSO4. 3 H20
d. MgSO4 .220


Ans : B



5. Most Abundant Noble Gas is
a. Helium
b. Neon
c. Argon
d. Radon

Ans: C



6. Baking Soda is
a. NaHCO3
b. Na2CO3
c. CaO
d. NaOH


Ans : A




7. Both Oxidising and Reducing Agent is
a. H2O2
b. K2Cr2O7
c. KMnO4
d. LiAlH4

Ans : A



8. Which gas burns with blue flame and reduces CuO to Cu
a. N2
b. NO2
c. CO
d. CO2

Ans: C



9. Acetone on heating with Bleaching Powder gives
a.  Chloral
b. Chloroform
c. Trichloroacetone
d. Formaldehyde

Ans: C



10. Organic compount that gives Ammonia and .... on heating with Soda Lime is
a. Propanoic Acid
b. Propanamide
c. Formamide
d. Formic Acid


Ans : B




11. Ion exchange chromatography is used in the extraction of? 
A. Alkali metals
B. Alkaline earth metals
C. Halogens
D. Lanthanides

Ans : D




12. Increasing Series of Thermal Conductivity is
a. Al , Cu , Ag , Si
b. Al , Ag , Cu
c. Al, Cu , Ag
d. None


Ans : C



13. Person entering in Old Well to Clean it dies due to
a. NO
b. NO2
c. CO
d. CO2


Ans : D



14. Series of Acidity
a. Phenol  > Water < Ethanol
b. Phenol > Water > Ethanol
c. Ethanol > Water > Phenol
d. Phenol < Water > Ethanol


Ans : B




15. In Amalgam, Essential Element is
a. Iron
b. Nickel
c. Mercury
d. All


Ans : C




16. Water is converted into vapour ,  Entropy
a. Increases
b. Decreases
c. Remains Same
d. None

Ans : A




17. Boiling Point of Alcohol
a. 1 degree > 2 degree > 3 degree
b. 2 degree > 1 degree > 3 degree
c. 3 degree > 2 degree > 1 degree
d. 3 degree > 1 degree > 2 degree


Ans : A