Monday, August 1, 2016

BPKIHS Entrance Exam 2073 - Biology



Biology




Choose the Appropriate Answer.

1. Protein is synthesized at
a. Ribosome
b. Mitochondria
c. Centrosome
d. Centriole

Ans: A



2. DOTS Plus for MDR-TB was first adopted by which  SAARC country
a. Nepal
b. India
c. Bangladesh
d. Maldives

Ans: A



3. Fluoride Pollution mainly affects:
a. Teeth
b. Heart
c. Kidney
d. Brain

Ans: A



4.Mycolic Acid is present in cell wall of
a. Cholera
b. Mycobacterium
c. Typhoid
d. Tetanus

Ans: B




5. Fungal class in which sexual reproduction is absent is
a. Ascomycetes
b. Zygomycetes
c. Detueromycetes
d. Oomycetes

Ans: C




6. Counter Current mechanism in Fishes helps in
a. Flow of blood in gills
b. In Diffusion of oygen in Gills
c. To obtain oxygen from polluted water
d. in Respiration

Ans: B



7. During sternous exercise, the glucose is converted into
A.acetic acid
B.sucrose
C.pyruvic acid
D.lactic acid

Ans: D



8. Oxytocin is Secreted by
a. Hypothalamus
b. Pituitary gland
c. Adrenal gland
d. Thyroid gland

Ans: A




9. Which parasite penetrates through skin?
a. Entamoeba
b. Hookworm
c. Roundworm
d. Tapeworm

Ans: B




10. BCG is given for
a. TB
b. Polio
c. Rabies
d. Tetanus

Ans:  A



11. When a Plant cell is placed in hypertonic solution, Osmosis occurs until
a. Concentration of salts is equal on both sites
b. Water pressure is equal on both sides
c. Until Cell bursts
d. water outside moves inside

Ans: A



12. Hormone responsible for regulating Basal Metabolic Rate is secreted by
a. Pituitary
b. Thyroid
c. Kidney
d. Pineal

Ans: B




13. The phase in which Nucleus and Nucleaar membrane disappears and distinct structure of chromosome is seen :
a. Prophase
b. Metaphase
c. Anaphase
d. Telophase

Ans: B

14. Basic Component of Evolution is :
a. Protein
b. Carbohydrate
c. Nucleoprotein
d. Nucleic Acid


Ans: D


15. Defect in which XXY chromosome is present is
a. Turner's syndrome
b. Klinefelter's syndrome
c. Parkinson disease
d. Patau's syndrome

Ans: B



16. Sex Linked disease is
a. AIDS
b. Syphills
c. Colour Blindness
d. Gonorrhoea

Ans: C



17. Dyspnea is
a. Less oxygen in Blood
b. Stopping of Respiration
c. Difficulty in Breathing
d. None

Ans: C



18. Pneumatic bone is found in
a. Snake
b. Pigeon
c. Fish
d. Crocodile

Ans: B



19. Prothrombin and Fibrinogen are synthesized in
a. Spleen
b. Lymph Nodes
c. Liver
d. Kidney

Ans: C



20. Generally, Night Blooming Flowers are
a. Scented
b. Bright Coloured
c. Sticky
d. Insectivorous

Ans: A



21. Which of the following is non sense codon?
a. UUG
b. UGG
c. UAA
d. AGG

Ans: C



22. Which of the following is common in both prokaryotes and Eukaryotes
a. Ribosomes
b. Mitochondria
c. Chloroplast
d. Nucleus

Ans: A



23. Connecting link between Plants and Animals is
a. Amoeba
b. Euglena
c. Virus
d. Bacteria

Ans: B


24. Prime component of cell wall is
a. Starch
b. Cellulose
c. NAG
d. Pectin

Ans: B



25. Scurvy is related with deficiency of
a. Vitamin A
b. Vitamin C
c.Vitamin B2
d. Vitamin K

Ans: B


26. Disachharide present in milk is
a. Maltose
b. Lactose
c. Glucose
d. Galactose


Ans: B


27. Nutrient medium is obtained from
a. Gellidium
b. Laminaria
c.  Spirogyra
d. Cyanobacteria


Ans: A


28. Clitellar region of Earthworm lies in
a. 11th, 12th , 13th segment
b. 12th, 13th , 14th segment
c. 13th, 14th , 15th segment
d. 14th, 15th , 16th segment

Ans: D

29. Homeostasis is maintained by
a. Medulla oblongata and cerebrum
b. Cerebrum and Pons varoli
c. Cerebellum and cerebrum
d. Hypothalamus and Medulla oblongata

Ans: D


30. If Bark is removed from Plant , Plant dies because
a. Water from root cannot reach to leaves
b. Food from water cannot reach to Leaves
c. Food cannot be translocated to Roots
d. Due to Shock

Ans: C




31. Closest Ancestor of Man
a. Chimpanzee
b. Gorilla
c. Apes
d. None

Ans: A



32. Outer Covering of Cartilage is
a. Perichondrium
b. PeriOsteum
c. Peritoneum
d. EndoOsteum


Ans : A





33. Simplest Amino Acid is
a. Glycine
b. Tyrosine
c. Leucine
d. IsoLeucine


Ans : A




34. A bacteria divides once in 20 minutes exponentially . How many bacteria will be there after 2 hours?
a. 32
b. 490
c. 512
d. 1024


Ans : C